10 Basisfuncties voor elke iPhone-gebruiker

10 Basisfuncties voor elke iPhone-gebruiker

, door Geert Rottier, 5 min lezen

Ontdek de basisfuncties van je iPhone

Als je net je eerste iPhone hebt gekocht kan het even wennen zijn om alle functies te ontdekken en deze onder de knie te krijgen. Ook wanneer je al langer een iPhone gebruikt hoeven niet alle functies al bekend voor je te zijn. In dit artikel zetten we daarom tien basisfuncties op een rij om je als iPhone-gebruiker op weg te helpen. We leggen onder andere uit hoe je schermafbeeldingen maakt, hoe je eenvoudig je favoriete website opent en hoe je snel schakelt tussen geopende apps. Met deze tips maak je een vliegende start en leer je je iPhone beter te gebruiken.  

 

Schermafbeelding maken en bewerken

Om een schermafbeelding te maken houd je de boven- of zij knop ingedrukt. Druk vervolgens meteen op de thuisknop en laat de boven- zij knop los. Nu wordt er in de linkerbenedenhoek van het scherm een miniatuur van de schermafbeelding weergeven. Om de afbeelding te bewerken tik je op de miniatuur. Houd je de miniatuur ingedrukt, dan krijg je de optie om de schermafbeelding te delen. Wil je een schermafbeelding maken op een iPhone X of nieuwer, houd dan de volume-omhoog knop ingedrukt in plaats van de thuisknop. 

 

Bewerking ongedaan maken

Met deze functie is het mogelijk om bewerkingen ongedaan te maken. Denk hierbij aan het per ongeluk verwijderen van een e-mail of het ongedaan maken van een handeling tijdens het typen of plakken van tekst. Je activeert deze functie simpelweg door je iPhone te schudden. Deze beweging wordt door de iPhone herkent en krijg je de optie te zien om de bewerking ongedaan te maken. 

 

Knippen, kopiëren en plakken

Bij het gebruik van een iPhone ontkom je niet aan het knippen, kopiëren en plakken van berichten en foto’s. Je activeert deze functie door je vinger op een woord of afbeelding te houden. De selectieopties worden nu weergeven en kies vervolgens ‘Kopieer’ of ‘Knip’. Wil je meerdere woorden tegelijk kopiëren of knippen, houd je vinger dan bij het woord en selecteer de tekst door een vegende beweging te maken tot en met het laatste woord dat je wil kopiëren of knippen.

 

Punten en hoofdletters typen

Door te weten hoe je het toetsenbord van de iPhone werkt, kan je sneller punten en hoofdletters plaatsen en bespaar je veel tijd bij het typen van berichten. Om snel een punt te typen tik je twee keer op de spatiebalk. Wil je in hoofdletters typen, tik dan één keer op de Shift-toets. Om de hoofdletteroptie ingeschakeld te houden tik je twee keer op de Shift-toets. 

Controleer voordat je deze functies gebruikt in de toetsenbordinstellingen of de opties ‘Schakel Caps Lock in’ en ‘Sneltoets voor punt’ zijn ingeschakeld.

 

Favoriete websites openen

Binnen iOS heb je de optie om favoriete websites toe te voegen aan het beginscherm. Op die manier open je razendsnel je favoriete website en hoef je niet telkens het adres van de website in te tikken in de zoekbalk. Je voegt een website eenvoudig aan het beginscherm toe door in Safari op het Delen-icoontje te klikken. Deze icoon is een vierkant met een pijltje en vind je onderaan het scherm. Tik vervolgens op de optie ‘Zet in beginscherm’ en tik een naam in of kies de suggestie die in beeld verschijnt. Door op ‘Voeg toe’ te tikken is de website nu als icoon zichtbaar in het beginscherm. 

 

Tikfout in rekenmachine herstellen

Of het nou gaat om het berekenen van de kosten tijdens een weekendje weg of het uitrekenen van de vloeroppervlakte wanneer je nieuw laminaat gaat aanschaffen: de standaard rekenmachine op de iPhone komt je vroeg of laat goed van pas. Wanneer je de rekenmachine gebruikt kan het gebeuren dat je per ongeluk een tikfout maakt. Door bovenaan het scherm naar links of rechts te vegen, voer je een correctie uit en hoef je de hele som niet opnieuw in te tikken.

 

Doorspoelen bij filmpjes

Bij het bekijken van een filmpje kan het voorkomen dat je graag naar een bepaald deel van de video wil navigeren. Je kan dan door- of terugspoelen door de schuifbalk bovenin het scherm naar voren of achteren te bewegen. Wanneer je dit doet zal je echter merken dat de video al gauw (te) snel doorspoelt. Door je vinger naar beneden te vegen nadat je op de schuifbalk hebt getikt, kan je het filmpje nauwkeuriger door- of terugspoelen. 

 

Schakelen tussen gebruikte apps 

Binnen iOS is het mogelijk om een overzicht te zien van recent gebruikte apps en snel tussen deze apps te schakelen. Op een iPhone 8 of ouder activeer je deze optie door tweemaal op de thuisknop te klikken. Veeg vervolgens naar links of rechts om de recente apps te zien en tik op de app die je wilt gebruiken. Op een iPhone X of nieuwer activeer je het overzicht van recent gebruikte apps door omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm. 

 

Meldingen uitschakelen

Er zijn situaties denkbaar waarbij het fijn is om geen meldingen te ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan apps die veel pushberichten sturen of wanneer je aan het werk bent zonder gestoord te willen worden. Het uitschakelen van meldingen is heel eenvoudig en kan je rechtstreeks vanaf een melding doen of via de instellingen. Ook kan je via de instellingen alle notificaties uitschakelen of instellen om alle berichten stil af te laten leveren. Met de functie ‘Niet storen’ schakel je het ontvangen van meldingen niet uit maar ontvang je tijdelijk geen notificaties in de periode dat ‘Niet storen’ actief is. 

Wil je meer weten over het beheren van je meldingen in iOS? Lees dan ook onze blog over het beheren van notificaties. 

 

SOS-noodmelding

Je iPhone beschikt over een SOS-functie waarmee je snel 112 kan bellen in een noodsituatie en je contacten op de hoogte worden gehouden van de situatie. Je locatie wordt automatisch gedeeld met familieleden of vrienden die in je noodgevallenlijst staan. Een noodmelding kan je afhankelijk van de iPhone die je hebt op verschillende manieren activeren en instellen. Zorg er tijdig voor dat je de SOS-noodmelding goed hebt ingesteld. Het instellen van een noodmelding doe je door naar de Instellingen-app te gaan en vervolgens op ‘SOS-noodmelding’ te tikken. 

 

Meer tips voor iPhone-gebruikers

Dit waren de tien basisfuncties die elke refurbished iPhone gebruiker zou moeten kennen. Maak je zelf gebruik van een andere handige functie die er niet tussenstaat? Laat het dan in de reacties weten en deel jouw favoriete functie met anderen!


© 2024 Rephone - Alle genoemde prijzen zijn incl. btw.

  • Apple Pay
  • Google Pay
  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • Visa

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.