iOS 13: de vernieuwingen op een rij

iOS 13: de vernieuwingen op een rij

Wat is nieuw

In juni van dit jaar heeft Apple de nieuwste versie van iOS gepresenteerd. Wat je kan verwachten is onder andere een vernieuwde uitstraling met Donkere modus, meer opties bij het maken, bewerken en terugkijken van foto’s en video’s, verbeteringen op het gebied van privacy en beveiliging en vernieuwingen in de apps die standaard worden meegeleverd op iOS. Naar verwachting is iOS 13 later deze maand te downloaden en in dit artikel zetten we de grootste vernieuwingen voor je op een rij. 

 

Donkere modus

De refurbished iPhone krijgt met Donkere modus een vernieuwde uitstraling. Deze modus is rustiger voor je ogen en is in het hele systeem geïntegreerd. De donkere modus wordt automatisch actief op een tijdstip dat jij kiest, of bij zonsondergang. Ook zijn er wallpapers beschikbaar die bij het activeren van de donkere modus mee veranderen in kleur. De batterij zou dankzij donkere modus ook langer mee moeten gaan, omdat oled-schermen zwarte pixels helemaal uitzetten en op die manier energie bespaard wordt.

 

Foto’s en video’s

In iOS 13 wordt het makkelijker en intuïtiever om foto’s en video’s terug te kijken. Je iPhone deelt de foto’s in de bibliotheek zodanig in dat de beste foto’s prominent zichtbaar zijn. Op elkaar lijkende foto’s worden verborgen en belangrijke gebeurtenissen worden uitgelicht. Foto’s en video’s worden slim ingedeeld zodat het makkelijker wordt om deze terug te kijken en de bibliotheek wordt levendiger doordat video’s automatisch worden afgespeeld.

Naast een verbeterde fotobibliotheek zijn er nu meer mogelijkheden om foto’s en video’s te bewerken. Zo zijn de meeste fotobewerktools nu ook beschikbaar voor het bewerken van video’s: het draaien, bijsnijden en het toepassen van filters op video’s behoren in iOS 13 ook tot de mogelijkheden. Wat betreft foto’s in iOS 13 kunnen aanpassingen in portretbelichting direct in de Camera-app gedaan worden en is het nu ook mogelijk om zwart-wit portretfoto’s te maken. 

 

Inloggen met Apple

Het komt regelmatig voor dat websites of apps vragen om een social media-account toe te voegen alvorens de functionaliteiten binnen een website of app te gebruiken zijn. In iOS 13 wordt het mogelijk om in plaats van een social media-account een Apple ID te gebruiken als verificatie. De privacy van gebruikers wordt verhoogd omdat Apple bij dergelijke verificaties een unieke willekeurige Apple ID genereert. Op die manier behoort het achterlaten van een persoonlijk e-mailadres of social media-account tot het verleden en worden je persoonlijke gegevens daardoor beter beschermd. 

 

Vernieuwingen in de standaard meegeleverde apps 

Apple heeft in iOS 13 een aantal veranderingen doorgevoerd bij een aanzienlijk deel van de standaard meegeleverde apps. Zo zijn de Bestanden-, Herinneringen-, Kaarten-, Mail-, Notities- en Safari-app allemaal van een update voorzien. De Bestanden-app biedt nu de mogelijkheid om mappen delen met iCloud Drive en bestanden te openen vanaf externe opslagapparaten zoals SD-kaarten en USB-sticks. De Herinneringen-app heeft een nieuwe uitstraling gekregen en biedt slimme manieren om herinneringen te maken en te bewerken. Zo is het nu makkelijker om tijdstippen, datums, locaties en bijlagen toe te voegen aan een herinnering. 

In de Kaarten-app wordt het wegen- en voetgangersnetwerk completer weergeven, zijn adressen preciezer en is het landschap gedetailleerder. De Mail-app biedt in iOS 13 uitgebreidere opmaakopties voor onder andere het lettertype, de lettergrootte en uitlijning. In de Notities-app is het nu makkelijker om notities terug te vinden met de verbeterde zoekfunctie en ook de checklist-optie heeft een upgrade gekregen. De vernieuwde startpagina in Safari tot slot moet het makkelijker maken om sneller naar je favoriete website te gaan.  

 

Meer vernieuwingen in iOS 13

Naast de hierboven genoemde vernieuwingen heeft iOS 13 nog meer te bieden. Zo werkt Face ID in iOS 13 sneller en worden updates sneller voltooid. Daarnaast is het nu mogelijk om twee paar AirPods aan dezelfde iPhone te koppelen zodat je samen met vrienden van hetzelfde nummer kunt genieten. Verder bevat iOS 13 meer opties voor Siri, is het mogelijk om swipend te typen, zijn er meer mogelijkheden voor het maken en bewerken van emoji en beschikt de nieuwe versie van iOS over een nieuwe volumeregelaar die minder prominent in beeld aanwezig is.